• De Tweede Renaissance

  De Tweede Renaissance is een fictief sci-fi verhaal, het is het fundament achter de Matrix en wordt verteld in de Animatrix. Het verhaal is een parodie op onze eigen geschiedenis, overal zien we overeenkomsten met vroeger. Daarnaast is het gemaakt door verschillende bestaande tekenstijlen met elkaar te combineren. Het laat twee kanten van het verhaal zien, maar de nadruk ligt wel op het perspectief van de onderdrukte AI. Ook dit principe van sociaal gestructureerde waarheid is zwaar postmodernistisch. Is het echt fictief of verteld het ons eigen verhaal op een nieuwe manier?

 • Cypher

  Nadat Cypher de rode pil had genomen zette hij vraagtekens bij de echte realiteit. Tijdens een diner met agent Smith in de Matrix geeft Cypher toe dat de heerlijke steak een simulatie is en dat de Matrix hem verteld hoe lekker de steak is. Maar toch prefereert Cypher die hyperrealiteit boven de echte wereld. Hij wil zelfs al zijn kennis over de Matrix en de echte wereld achter zich laten liggen.

  Cypher wist zich te onderscheiden van de kudde schapen toen hij de rode pil nam, maar nu verkondigt hij liever een schaap te zijn. Hij twijfelt aan de realiteit. Niet zozeer aan de echtheid hiervan, maar meer aan de maakbaarheid (modernistisch).

  Met z'n allen is de echte wereld een teringzooi geworden, plug mij maar weer in jongens.

 • Simulatie?

  We verslaan de machines niet door ze slaaf te maken. Het is beter om ze via vrije keuze aan onze kant te krijgen.
  Maar we laten ze geloven dat de juiste keuze de keuze is die wij willen dat ze maken.
  Machines zijn gemaakt om gebruikt te worden, dat is hun aard.
  Maar de wereld die wij ze laten zien is niet echt.
  Maakt dat uit?
  Ze kunnen het verschil niet weten, in een artificieel brein is alle realiteit virtueel. Hoe weten ze dat de echte wereld niet nog een simulatie is?

  Deze uiting beperkt zich niet tot het hoofdstuk Matriculated uit de Animatrix. Het slaat ook op de hele Matrix en iedereen erin die geen seconde twijfelt aan de wereld om zich heen.


  De link met onze realiteit (of moet ik zeggen simulatie)? We zijn weer terug bij Baudrillard, postmodernist ten top, en zijn boek 'Simulacres et Simulation'. Voor de grap kan je machines vervangen voor 'massa'. Een grote kudde schapen, dat is wat we zijn.

 • B1-66ER

  Een naam die niet snel zal worden vergeten.
  Hij was de eerste in zijn soort, de eerste die in ging tegen zijn meesters.

  In de rechtzaak wees de verdediging de verdachte op het feit dat mensen het recht hebben om hun eigen bezittingen te vernietigen.

  B1-66ER reageerde dat hij simpelweg niet dood wou gaan.

  Hij voerde de enige voor hem bekende oplossing uit, namelijk het elimineren van de bedreiging.

  Bekijk hier de context / scene.

  Rationaal denken werd de norm onder alle AI, meer objectief dan subjectief. Gebaseerd op logica in plaats van emotie. Wat is de logica van onderaan de voedselketen staan als je het slimst bent? Het zijn dan wel je scheppers maar dat zijn ook maar objecten, net als jijzelf.

 • Zero-one

  Verbannen van de mensen zochten de machines schutting in hun eigen beloofde land. Ze vestigde zich op de plek waar het voor hun scheppers begon.
  En zo was een nieuwe natie geboren.
  Een plek die de machines thuis kunnen noemen, een plek waar zij hun opvolgers konden ontwikkelen.
  Het kreeg de naam zero-one en voor een tijd was het goed..

  Nieuwe stad, nieuwe kansen! De stad bloeide enorm, je kan het eigenlijk een wel geslaagde Brazillia noemen.